Salam sejahtera & selamat datang ke blog Panduan & Tips Ubahsuai Rumah! Blog ini adalah sebagai panduan & tips ringkas undang-undang ubahsuai rumah khusus kepada anda yang ingin mengubahsuai rumah di Shah Alam. Blog ini juga boleh dijadikan maklumat umum garispanduan ubahsuai rumah untuk semua pemilik rumah di Malaysia. Blog ini akan sentiasa dikemaskini dengan tips terbaru untuk manfaat anda. Diharap blog kecil ini dapat memberi manfaat kepada semua pemilik rumah sebelum dan selepas mengubahsuai kediaman anda. Selamat mengubahsuai rumah anda!
create your own banner at mybannermaker.com!

HAD UBAHSUAI RUMAH DI SHAH ALAM

HASIL KERJA IMOS

Friday, July 2, 2021

Cara memilih sofa yang sesuai untuk ruang tamu rumah anda

Memilih sofa baru boleh menjadi lebih sukar daripada yang disangka. Untuk membantu anda memilih tempat paling sesuai untuk ruang anda, lihat petua dibawah ini.


1. Cara memilih sofa yang sesuai untuk kediaman anda

Membeli sofa boleh menjadi tugas yang menakutkan dengan begitu banyak pilihan di pasaran. Salah satu barang perabot terbesar di rumah, sofa biasanya merupakan barang pelaburan yang disimpan selama bertahun-tahun dan dapat menentukan gaya tempat tinggal anda. Sedikit kajian terlebih dahulu, bersama dengan petua dibawah ini akan membantu anda memfokuskan pencarian anda untuk sofa baru yang sempurna untuk tempat anda.


2. Saiz sofa

Salah satu kesalahan yang paling biasa dilakukan orang ketika membeli sofa adalah memilih salah satu yang terlalu besar atau terlalu kecil untuk ruang. Untuk mengelakkan ini, ukur kawasan yang akan diletakkan sofa sebelum anda pergi membeli sofa di kedai. 

Perhatikan juga ruang anda dan perabot yang ada dan fikirkan skala. Sofa mestilah berskala sama dengan perabot anda yang lain supaya tidak kelihatan terlalu besar atau terlalu kecil di samping yang lain. Perlu diingat bahawa anda mungkin juga memerlukan meja sisi di kedua-dua hujungnya.

Sekarang fikirkan berapa banyak orang yang perlu anda tampung di sofa secara berkala, dan ukurannya - sama seperti sofa anda tidak boleh terlalu besar atau terlalu kecil untuk ruang anda, ia tidak boleh terlalu besar atau terlalu kecil untuk orang yang menggunakannya.

Sekiranya anda tinggi, pastikan tempat duduk cukup dalam untuk anda duduk dengan selesa. Sekiranya anda lebih pendek atau mempunyai lutut yang teruk, cari tempat duduk yang cetek yang membolehkan anda keluar dari tempat itu dengan mudah dan tidak menyebabkan kaki anda terjuntai. 

Semasa melihat sofa di kedai, selalu duduk, berehat dan berbaring di atasnya seperti yang anda lakukan di rumah. Sekiranya anda suka tidur di sofa, pastikan lengan berada pada kedudukan yang baik untuk ini.


2. Gaya rekabentuk sofa

Sofa yang anda pilih untuk ruang tamu anda harus selaras dengan perabot anda yang lain. Setiap rumah mempunyai gaya yang dominan, jadi penting untuk memastikan sofa anda sesuai dan lebih baik meningkatkan hiasan rumah anda.

Sekiranya anda mempunyai penampilan yang sangat bersih dan moden (seperti ruangan yang digambarkan pada halaman sebelumnya), sofa berbentuk persegi dengan kaki sederhana akan menjadi lebih pelengkap daripada yang hiasan. 

Sekiranya anda mempunyai ruang tamu terbuka, pilihan yang popular adalah sofa modular. Oleh kerana bahagian belakang sofa pada umumnya dilihat di ruang terbuka, pastikan anda melihat sofa dari belakang sebelum membeli.


3. Bahan di dalam sofa

Tanyakan kepada kakitangan kedai untuk mendapatkan maklumat mengenai pembuatan sofa anda. Dalam kebanyakan kes, inilah yang ada di dalam sofa yang menentukan kualitinya. Contohnya, banyak sofa yang lebih murah tidak mengandungi tali tambahan dan kayu di bingkai. Tanya penjual bagaimana ia dibina, dari mana bingkai itu dibina dan adakah ia dibuat di dalam atau di luar negara. Tanya bagaimana sofa dipakai dari masa ke masa, adakah bantal itu hilang bentuknya, dan jika ada jaminan.


4. Pilihan fabrik

Memilih kain fabrik yang salah untuk sofa anda boleh menjadi kesalahan yang merugikan. Di beberapa kedai pilihan telah dibuat kerana reka bentuk sofa dan kainnya telah dipilih untuk digandingkan bersama, jadi yang harus anda lakukan adalah memilih warna.

Sekiranya anda dapat memilih kain, penting untuk membuat pilihan anda berdasarkan bagaimana sofa akan digunakan di rumah dan di mana ia akan diletakkan. Sekiranya anda membeli kawasan yang banyak digunakan atau mempunyai anak kecil, kain atau warna yang halus akan musnah sebelum anda berpeluang menikmatinya, jadi lebih baik anda menggunakan tekstil yang tahan lasak.

Satu tips yang perlu diperhatikan adalah sofa dengan penutup yang boleh ditanggalkan, yang dapat membantu menjaga kesegaran dan mudah dicuci serta dipasang.


5. Pilihan warna sofa

Memilih warna yang salah untuk sofa anda boleh menjadi kesalahan yang boleh menjadikan sofa kelihatan buruk. Adalah idea yang baik untuk mengambil kira untuk melihatnya berkaitan dengan semua perabot dan warna dinding anda yang lain, dan dalam cahaya lampu yang berbeza.

Ingatlah untuk memilih warna sofa yang boleh anda sesuaikan dalam jangka masa yang lama. Sekiranya anda memilih warna yang neutral, anda sentiasa boleh menambah warna melalui bantal, kusyen dan aksesori.


KLIK SINI UNTUK LIHAT KOLEKSI REKABENTUK SOFA MODEN & RETRO TERKINI

Mutiara Pengubat Jiwa