Salam sejahtera & selamat datang ke blog Panduan & Tips Ubahsuai Rumah! Blog ini adalah sebagai panduan & tips ringkas undang-undang ubahsuai rumah khusus kepada anda yang ingin mengubahsuai rumah di Shah Alam. Blog ini juga boleh dijadikan maklumat umum garispanduan ubahsuai rumah untuk semua pemilik rumah di Malaysia. Blog ini akan sentiasa dikemaskini dengan tips terbaru untuk manfaat anda. Diharap blog kecil ini dapat memberi manfaat kepada semua pemilik rumah sebelum dan selepas mengubahsuai kediaman anda. Selamat mengubahsuai rumah anda!
create your own banner at mybannermaker.com!

HAD UBAHSUAI RUMAH DI SHAH ALAM

HASIL KERJA IMOS

Tuesday, March 7, 2017

Case Study Rayuan Ubahsuai Rumah Teres 1 Tingkat ke 2 Tingkat di Shah Alam 2016Contoh visual 3d tambahan rumah 1 tingkat ke 2 tingkat

Assalamualaikum & salam sejahtera! Kali ini saya nak kongsi case study salah satu rayuan ubahsuai rumah dari 1 Tingkat ke 2 Tingkat kepada rumah teres lot tengah di seksyen 18, 40200 Shah Alam pada tahun 2016. Proses rayuan & permohonan ini memakan masa agak panjang & bermula dari Januari 2016 hingga Oktober 2016 kerana klien banyak membuat pindaan kepada rekabentuk ubahsuai rumah yang saya cadangkan.

Prosedur permohonan ubahsuai Rumah Teres lot tengah dari 1 Tingkat kepada 2 Tingkat pada tahun 2016 agak mencabar dan berbeza dengan tahun2 yang terdahulu kerana banyak prosedur tambahan yang perlu ditempuhi, jadi dalam artikel kali ini saya kongsikan prosedur yang telah dilalui sepanjang saya menguruskan permohonan bagi pihak klien. Nama & alamat pemilik dipadamkan untuk menjaga privasi klien saya.

Berikut adalah kronologi permohonan & rayuan ubahsuai tersebut ;-

DISEMBER 2015
Setelah berjumpa & berbincang panjang, klien telah melantik saya sebagai perunding untuk menguruskan kerja2 rayuan, rekabentuk pelan ubahsuai rumah & penyediaan pelan ke MBSA hingga mendapat kelulusan.

JANUARI 2016
1. Saya sediakan lakaran pelan ubahsuai rumah & kemukakan bersama surat rayuan ubahsuai rumah 1 Tingkat ke 2 Tingkat ke Jabatan Bangunan MBSA. Biasanya saya akan ke MBSA untuk follow-up & semak status rayuan dalam tempoh 14 hari selepas rayuan dikemukakan ke MBSA. Dibawah adalah surat rayuan yang telah dikemukakan ke MBSA;


Surat rayuan yang telah dikemukakan ke MBSA

2. Sementara menunggu jawapan MBSA, saya sediakan proposal rekabentuk ubahsuai rumah kepada klien seperti contoh gambar dibawah;Cadangan rekabentuk ubahsuai rumah

3. Sekitar 3 minggu selepas rayuan dikemukakan, MBSA keluarkan surat jawapan dari Jabatan Bangunan & dibenarkan membina tambahan 2 tingkat dengan syarat-syarat tambahan yang tertentu. Dibawah adalah surat jawapan dari MBSA; 


Surat jawapan dari MBSA kepada rayuan tambahan 1 tingkat ke 2 tingkat

4. Antara syarat tambahan ialah saya perlu sediakan pelan ubahsuai lengkap (detail drawing) bersaiz A3 sebanyak 15 set beserta CD yang mengandungi softcopy pelan ubahsuai rumah & dikemukakan ke MBSA dimana pegawai in-charge ubahsuai rumah seksyen 18 akan bentangkan pelan tersebut dalam mesyuarat mingguan bersama ahli2 majlis MBSA untuk mendapat sokongan dari mereka. Kerja penyediaan detail drawing submission plan saiz A3 mengambil masa sekitar 14 hari. Dibawah adalah 1 set pelan bersaiz A3 yang telah siap & telah dikemukakan ke mesyuarat majlis MBSA;Pelan saiz A3 15 set dikemukakan & dibentang dalam mesyuarat majlis MBSA

MAC 2016
Selepas beberapa minggu pembentangan pelan ubahsuai yang dicadangkan dalam mesyuarat majlis MBSA, satu surat sokongan telah dikeluarkan oleh MBSA dan klien dibenarkan membuat ubahsuai seperti proposal yang dicadangkan dalam mesyuarat. Surat sokongan ini saya perlu kemukakan sewaktu submission plan sebenar ke Jabatan Bangunan. Surat jawapan keputusan mesyuarat majlis adalah seperti dibawah;


Surat keputusan hasil mesyuarat majlis kepada rayuan ubahsuai rumah 1tkt ke 2tkt

APRIL 2016 hingga SEPTEMBER 2016
Dalam tempoh ini, pihak klien telah membuat lebih 10 kali pindaan kepada design tambahan rumah tersebut dan saya telah menyediakan 10 proposal baru bagi setiap kali pindaan dibuat. Proposal yang dipinda dibuat dalam bentuk pelan 2d & visual 3d serta video presentation.

OKTOBER 2016
1. Klien telah bersetuju dengan rekabentuk yang dicadangkan & akhirnya saya telah sediakan pelan 'submission' lengkap bersaiz A1 dalam 14 hari. Saya juga melantik jurutera berdaftar untuk penyediaan pelan struktur bagi tambahan 2 tingkat. Pelan-pelan ini kemudian dikemukakan ke MBSA bersama dokumen2 yang diperlukan.

2. Submission pelan ini berlangsung 3 kali pada 3 hari yang berbeza; 2x semakan MBSA & ada pembetulan perlu dibuat di atas pelan hingga submission kali ke-3 dimana semua pelan & pembetulan telah disemak & diterima MBSA untuk proses kelulusan pelan. Bil proses pelan dikeluarkan & dibayar dengan wang yang klien amanahkan pada saya. MBSA kemudian menyerahkan notis makluman tarikh untuk datang & ambil pelan/permit kelulusan ubahsuai rumah.

OKTOBER 2016 - KELULUSAN PELAN
Alhamdulillah, selang sehari selepas urusan di atas, pelan lulus & permit ubahsuai rumah telah dikeluarkan oleh MBSA & semua dokumen tersebut termasuk resit2 proses pelan MBSA telah saya serahkan kepada klien. Lega rasanya! Dibawah adalah salinan pelan lulus & permit kerja yang telah dikeluarkan;


Pelan telah diluluskan MBSA! Yahooo yabedabedooo!
KESIMPULAN
 

Saya dapati prosedur permohonan & rayuan ubahsuai rumah dari 1 Tingkat kepada 2 Tingkat pada tahun 2016 agak rumit kerana banyak prosedur yang perlu dilalui. Tempoh permohonan akan menjadi lama jika klien banyak membuat pindaan kepada rekabentuk ubahsuai rumah tersebut, atau jika sewaktu submission di kaunter MBSA, terdapat banyak pembetulan yang perlu dibuat pada pelan selepas pelan disemak oleh pegawai bertugas. Hampir mustahil untuk dapatkan kelulusan pada kali pertama submission, biasanya 2-3 kali submission (lepas pelan dibetulkan) atau lebih hingga MBSA berpuashati maka barulah pelan akan diproses untuk kelulusan.

BERAPAKAH FEE YANG DIKENAKAN UNTUK PERKHIDMATAN DIATAS?
 

1. Ringkas cerita, fee yang saya kenakan hanyalah senilai sekangkang kera jika dibandingkan fee akitek profesional yang sekangkang kingkong! Untuk mendapatkan sebutharga/fee bagi kerja2 di atas, sila buat lakaran pelan ubahsuai rumah yang simple & emel ke pelukispelan1@gmail.com.
2. Saya akan semak & emelkan quotation kepada anda. Anda TIDAK WAJIB & TIDAK TERIKAT untuk melantik saya sebagai perunding walaupun telah menerima sebutharga dari saya; sebaliknya saya cadangkan anda dapatkan sebutharga dari akitek/perunding2 yang lain, bandingkan dengan fee saya dan lihat rekod hasil kerja perunding2 lain & buat keputusan anda sendiri sebelum melantik mana2 perunding bagi menguruskan kerja2 pelan & submission ke MBSA.

Diharap tips & panduan ubahsuai rumah kali ini akan membantu sesiapa sahaja yang berhajat mengubahsuai rumah 1 tingkat ke 2 tingkat di Shah Alam. Jumpa lagi dalam artikel yang akan datang & selamat mengubahsuai rumah di tahun 2017!

RUJUKAN TAMBAHAN UBAHSUAI RUMAH DI SHAH ALAM
1. Had ubahsuai rumah dari 1 tingkat ke 2 tingkat
==> http://had-ubahsuai-rumah.blogspot.com/2015/06/had-tambahan-ubahsuai-rumah-teres-1_26.html
2. Cara membuat rayuan ubahsuai rumah ke MBSA
==> http://tips-ubahsuai-rumah.blogspot.my/2015/04/cara-membuat-rayuan-ubahsuai-rumah-ke.html


KLIK SINI UNTUK KHIDMAT REKABENTUK PELAN UBAHSUAI RUMAH & SUBMISSION KE MBSA

Mutiara Pengubat Jiwa