Salam sejahtera & selamat datang ke blog Panduan & Tips Ubahsuai Rumah! Blog ini adalah sebagai panduan & tips ringkas undang-undang ubahsuai rumah khusus kepada anda yang ingin mengubahsuai rumah di Shah Alam. Blog ini juga boleh dijadikan maklumat umum garispanduan ubahsuai rumah untuk semua pemilik rumah di Malaysia. Blog ini akan sentiasa dikemaskini dengan tips terbaru untuk manfaat anda. Diharap blog kecil ini dapat memberi manfaat kepada semua pemilik rumah sebelum dan selepas mengubahsuai kediaman anda. Selamat mengubahsuai rumah anda!
create your own banner at mybannermaker.com!

HAD UBAHSUAI RUMAH DI SHAH ALAM

HASIL KERJA IMOS

Saturday, April 8, 2023

Masalah Ubahsuai Rumah Berkembar @ Rumah Semidi di Shah Alam, Selangor D.E.

Video contoh rekabentuk tambahan ubahsuai rumah semidi setingkat 


Assalamualaikum & salam sejahtera kepada semua pengunjung blog saya. Waktu artikel ini ditulis umat Islam sedang berpuasa hari ke 17 Ramadan, jadi saya ucapkan selamat berpuasa & berbuka kepada semua umat Islam & selamat berbelanja di bazar Ramadan kepada sahabat2 non-Muslim.

Kali ini saya nak bincang sedikit tentang masalah ubahsuai rumah berkembar @ rumah semidi di Shah Alam. MBSA mempunyai syarat yang agak ketat berkaitan ubahsuai rumah berkembar. Ini meliputi rumah berkembar jenis lot tengah, rumah berkembar lot tepi & rumah berkembar jenis end-lot.


A. CONTOH MASALAH UBAHSUAI RUMAH BERKEMBAR JENIS LOT TENGAH


1. Encik X telah membeli rumah berkembar setingkat jenis intermediate di seksyen 30 Shah Alam, Selangor. Beliau berhajat untuk membuat tambahan porch, ruang tamu, bilik & dapur seperti lakaran pelan dibawah ;


Gambar lakaran pelan tambahan rumah semidi 1tkt


2. Encik X kemudian melantik saya untuk menyediakan pelan ke MBSA. Saya maklumkan beliau bahawa tambahan rumah berkembar tertakluk kepada had anjakan seperti video di bawah ;3. Saya juga maklumkan beliau bahawa dalam pelan, tambahan yang dibenarkan MBSA ada 2 jenis;

a. Tambahan dibenarkan dalam had anjakan 10ft bahagian depan, tepi & belakang

b. Tambahan melebihi had anjakan dibenarkan adalah teres terbuka dengan anjakan 5ft tepi dan 5ft belakang

dibawah adalah lakaran had tambahan dibenarkan yang saya tunjuk kepada klien ;


Gambar lakaran pelan tambahan semidi melebihi anjakan yang dibenarkan


B.  DENDA UBAHSUAI RUMAH MELEBIHI ANJAKAN TEPI & BELAKANG

Saya maklumkan kepada Encik X bahawa tambahan teres tepi & belakang melebihi anjakan 5ft dibenarkan oleh MBSA tapi akan dikenakan denda sebanyak RM1400.

Klien kecewa kerana tidak dapat membuat tambahan rumah seperti yang dihajatkan, sebaliknya terpaksa akur peraturan pihak majlis untuk membina dalam had anjakan yang dibenarkan.

Pelan kemudian dilukis pengikut had tambahan yang dibenarkan & dikemukakan ke MBSA hingga mendapat kelulusan & permit ubahsuai rumah.


C. MASALAH YANG BERLAKU DI TAPAK BINAAN

Encik X kemudian mengarahkan kontraktor untuk membuat pembinaan melebihi had anjakan yang diluluskan MBSA selepas mendapat permit ubahsuai rumah. Jiran2 pulak membuat komplen ke MBSA kerana tambahan yang dibina terlalu hampir dengan pagar rumah mereka (rumah semidi) dan mengganggu privasi mereka.

MBSA buat rondaan dan didapati ubahsuai melebihi had kelulusan yang dibenarkan, lalu di arahkan berhenti kerja2 ubahsuai di tapak & merobohkan struktur binaan yang melebihi anjakan. Dalam masalah di atas, jika pemilik patuh arahan & merobohkan binaan yang melebihi anjakan & membina semula seperti had yang diluluskan, maka MBSA tidak akan keluarkan denda kerana telah mematuhi had yang diluluskan.


D. APA BERLAKU JIKA PEMILIK ENGKAR ARAHAN MBSA?

MBSA boleh keluarkan denda & merobohkan struktur binaan tersebut. Kos kerja2 perobohan oleh pihak majlis akan ditanggung oleh pemilik & disertakan dalam denda; jumlah denda bergantung kepada keluasan tambahan & boleh mencapai RM25k atau lebih.

MBSA juga boleh melaporkan hal ini kepada Lembaga Akitek Malaysia & akitek/drafman yang terlibat menguruskan projek ini boleh dikenakan denda atau dibatalkan lesen praktik sebagai akitek/drafman.

Jadi dalam hal ini pihak akitek/drafman juga menanggung risiko dan pemilik menanggung risiko denda/saman & rumah dirobohkan.


E. APA PERLU DILAKUKAN OLEH PEMILIK RUMAH?

Patuhilah undang2 & had ubahsuai rumah yang digariskan oleh MBSA. Dijamin kocek anda selamat & jiran2 anda pun suka dengan anda. 

Untuk bacaan lanjut tentang had ubahsuai rumah semidi anda boleh klik link dibawah ;

1. HAD UBAHSUAI RUMAH BERKEMBAR DI SHAH ALAM

2. KEBENARAN UBAHSUAI MELEBIHI HAD ANJAKAN OLEH MBSA


ADA PERTANYAAN? Emel soalan anda ke pelukispelan1@gmail.com

Saya harap perkongsian kali ini memberi manfaat kepada pemilik rumah semidi yang berhajat mengubahsuai rumah. Sila share artikel ini jika boleh memberi manfaat kepada orang lain, selamat berpuasa & jumpa lagi dalam post yang akan datang!


KLIK SINI UNTUK KHIDMAT REKABENTUK PELAN UBAHSUAI RUMAH DI SHAH ALAM


Mutiara Pengubat Jiwa