Salam sejahtera & selamat datang ke blog Panduan & Tips Ubahsuai Rumah! Blog ini adalah sebagai panduan & tips ringkas undang-undang ubahsuai rumah khusus kepada anda yang ingin mengubahsuai rumah di Shah Alam. Blog ini juga boleh dijadikan maklumat umum garispanduan ubahsuai rumah untuk semua pemilik rumah di Malaysia. Blog ini akan sentiasa dikemaskini dengan tips terbaru untuk manfaat anda. Diharap blog kecil ini dapat memberi manfaat kepada semua pemilik rumah sebelum dan selepas mengubahsuai kediaman anda. Selamat mengubahsuai rumah anda!

HAD UBAHSUAI RUMAH DI SHAH ALAM

HASIL KERJA IMOS

Thursday, October 10, 2013

Had Anjakan Tambahan Ubahsuai Rumah Lot Tepi di Shah Alam

Assalamualaikum & Salam sejahtera! Dah lama saya tak menulis kat blog ni! Kali ni saya nak bincangkan Berapakah had & jarak tambahan rumah lot tepi yang dibenarkan di kawasan Shah Alam? Ramai pemilik rumah lot tepi di Shah Alam yang masih kabur dengan garispanduan had ubahsuai & had tambahan rumah yang dibenarkan oleh MBSA.

Untuk menyelesaikan masalah ini, saya sekadar termampu telah membuat beberapa lakaran had anjakan bangunan yang dibenarkan bagi tambahan pindaan rumah di Shah Alam. Sebenarnya dah lama saya paparkan kat website lama saya, rasanya tahun 2008 kot, tapi sebab website tu agak hodoh & tak glemer jadi saya terpaksalah update kat blog ni hehehe!

Dibawah adalah pelan kasar had tambahan yang dibenarkan oleh MBSA bagi rumah teres jenis lot tepi (corner lot) di kawasan Shah Alam.




1. Tambahan Depan rumah - Boleh tambah bahagian depan rumah atas & bawah, syaratnya perlu kekalkan 'clearance' 20' antara dinding baru & pagar rumah.

2. Tambahan Tepi rumah - Boleh tambah bahagian tepi rumah atas & bawah, syaratnya perlu kekalkan 'clearance' 20' antara dinding baru & pagar rumah.

3. Tambahan Belakang rumah - Boleh tambah bahagian atas & bawah rapat ke pagar, syaratnya bumbung bahagian belakang tak boleh melebihi pagar rumah. Biasanya dalam plan saya akan design & lukis concrete gutter tersembunyi yang tak tersembul dari had pagar rumah belakang.

Tentang jenis rekabentuk tambahan & pindaan rumah samada design tropikal, bali design, modern, postmode atau roman classic, terpulanglah kepada pilihan anda, yang penting pelan yang dikemukakan ke MBSA perlu mengikut syarat teknikal yang digariskan dalam borang tambahan/pindaan rumah MBSA. Jika anda tinggal diluar Shah Alam, sila rujuk garispanduan & had ubahsuai rumah dengan PBT di kawasan anda kerana syarat-syarat PBT lain mungkin berbeza dengan MBSA.

InsyaAllah di masa akan datang (jika saya rajinlah hehe) saya akan paparkan lagi lakaran had anjakan bagi rumah jenis lot tengah, endlot, semidi & banglo untuk maklumat para pengunjung blog ini. Atau anda boleh terus klik sini untuk melihat semua gambaran had tambahan tersebut. Jumpa lagi dalam post yang akan datang!



Mutiara Pengubat Jiwa