Salam sejahtera & selamat datang ke blog Panduan & Tips Ubahsuai Rumah! Blog ini adalah sebagai panduan & tips ringkas undang-undang ubahsuai rumah khusus kepada anda yang ingin mengubahsuai rumah di Shah Alam. Blog ini juga boleh dijadikan maklumat umum garispanduan ubahsuai rumah untuk semua pemilik rumah di Malaysia. Blog ini akan sentiasa dikemaskini dengan tips terbaru untuk manfaat anda. Diharap blog kecil ini dapat memberi manfaat kepada semua pemilik rumah sebelum dan selepas mengubahsuai kediaman anda. Selamat mengubahsuai rumah anda!

HAD UBAHSUAI RUMAH DI SHAH ALAM

HASIL KERJA IMOS

Sunday, December 15, 2013

Case Study - Arahan Meroboh Tambahan Ubahsuai Rumah Melebihi Had Anjakan


Assalamualaikum & salam sejahtera! Kali ini saya nak kongsikan satu masalah ubahsuai rumah di seksyen U2 Shah Alam yang telah saya uruskan sejak bulan Mac 2013 dan alhamdulillah baru selesai pada bulan Disember 2013 ini serta telah mendapat pelan kelulusan ubahsuai rumah dari MBSA. 



http://www.PelukisPelan.co.nr 
 http://www.PelukisPelan.co.nr
Di atas adalah gambar dokumen permit kelulusan ubahsuai rumah; nama pemilik, alamat & nombor fail dipadamkan untuk menjaga privasi klien saya.

Secara ringkas, berikut adalah kronologi peristiwa yang berlaku ;
 

Mac 2013
- Pemilik telah mula mengubahsuai rumah tanpa mendapat kebenaran MBSA
- MBSA buat lawatan tapak & kemukakan arahan henti kerja di tapak
- Kontraktor menghubungi saya & mohon bantuan untuk selesaikan masalah
- Saya jumpa klien/pemilik di tapak & berbincang
- Saya sediakan surat rayuan bersama lakaran pelan & kemukakan ke MBSA
 

April 2013
- MBSA keluarkan surat jawapan kepada rayuan bersama kebenaran bersyarat & anggaran denda
- MBSA benarkan submit plan dengan syarat bina ikut had anjakan yang dibenarkan
- MBSA juga arahkan roboh bahagian rumah yang dibina melebihi had anjakan
- Saya jumpa MBSA & berbincang mohon kebenaran untuk kekalkan binaan lebih had & mohon didenda sahaja
- Klien juga jumpa MBSA untuk berbincang & mohon buat rayuan kali ke-2
 

Mei 2013
- Saya berbincang dengan klien & buat surat rayuan kali ke-2
- Rayuan ke-2 memohon MBSA beri kebenaran untuk tidak meroboh bahagian yang telah dibina & mohon agar MBSA kenakan denda sahaja
 

Jun 2013 - Ogos 2013 saya naik turun MBSA untuk follow-up status rayuan kali ke-2, tapi dimaklumkan bahawa klien perlu patuh pada surat jawapan MBSA yang pertama dan kali ni MBSA sangat tegas.
 

September 2013 - Klien & saya naik turun MBSA berbincang lagi dengan pegawai & dimaklumkan MBSA tidak akan layan rayuan ke-2 disebabkan kesalahan klien yang serius kerana membuat ubahsuai sebelum mendapat kebenaran MBSA & ubahsuai yang dibina adalah melebihi had anjakan yang dibenarkan.
 

Oktober 2013 - Saya berbincang dengan klien & mencadangkan agar beliau patuh arahan MBSA. Syaratnya, klien perlu sign surat akujanji akan merobohkan binaan yang melebihi had anjakan & bina semula ikut had anjakan ubahsuai yang dibenarkan. Klien akhirnya setuju dan saya mulakan kerja penyediaan pelan untuk dikemukakan ke MBSA.
 

November 2013
- Pelan siap & dikemukakan ke MBSA bersama dokumen/surat-akujanji
- Dua kali pelan dikemukakan & disemak MBSA & ditolak semula kerana ada pembetulan yang perlu dilakukan pada pelan dan dokumen tambahan diperlukan oleh MBSA.
 

Disember 2013
- Pelan & dokumen dikemukakan ke MBSA kali ke-3 & disemak semula
- Klien telah membayar sejumlah denda yang agak besar dalam RM3k++
- iaitu denda ubahsuai sebelum mendapat kelulusan (5x kali ganda dari jumlah fee proses pelan) & denda 20x ganda kerana ubahsuai melebihi had anjakan ubahsuai rumah
- akhirnya pelan telah diluluskan & mendapat permit kerja di tapak.

KESIMPULAN
Anda nak ubahsuai rumah & hidup tenang & jimat duit? Senang sahaja, caranya ialah ;
- Jangan buat ubahsuai tanpa kebenaran PBT
- Lantik akitek/perunding untuk sediakan pelan & kemukakan ke PBT
- Selepas pelan diluluskan, buatlah ubahsuai dengan mengikut had anjakan yang diluluskan dalam pelan lulus

NASIHAT SAYA
Sebelum mengubahsuai rumah, patuhilah peraturan PBT kawasan anda, insya-Allah hidup anda tenang dan bahagia & jiran pun senang dengan anda. Saya sebenarnya dah letih uruskan masalah macam ni, kasihanlah kat saya sebab fee saya murah sahaja hanya nilai sekangkang kera, bukan macam fee akitek yang sekangkang kingkong (fee akitek 10% dari nilai projek) hehehe! 


Sampai disini sahaja dulu, harap post kali ini memberi manfaat pada anda & jumpa lagi dalam post yang akan datang!


Mutiara Pengubat Jiwa