Salam sejahtera & selamat datang ke blog Panduan & Tips Ubahsuai Rumah! Blog ini adalah sebagai panduan & tips ringkas undang-undang ubahsuai rumah khusus kepada anda yang ingin mengubahsuai rumah di Shah Alam. Blog ini juga boleh dijadikan maklumat umum garispanduan ubahsuai rumah untuk semua pemilik rumah di Malaysia. Blog ini akan sentiasa dikemaskini dengan tips terbaru untuk manfaat anda. Diharap blog kecil ini dapat memberi manfaat kepada semua pemilik rumah sebelum dan selepas mengubahsuai kediaman anda. Selamat mengubahsuai rumah anda!

HAD UBAHSUAI RUMAH DI SHAH ALAM

HASIL KERJA IMOS

Monday, May 12, 2014

Masalah Ubahsuai Rumah - Wajib Sediakan Pintu Keluar Belakang Rumah


Assalamualaikum & salam sejahtera! Kali ini saya nak kongsi satu masalah ubahsuai rumah di Shah Alam iaitu 'Kewajiban Menyediakan Pintu Keluar di Belakang Rumah'. Hal ini adalah berkaitan dengan mana-mana rumah yang mempunyai jalan 5' @ 10' dibelakang rumah.

Pada bulan April 2014, saya telah mengemukakan pelan ubahsuai rumah ke MBSA bagi klien saya yang ingin mengubahsuai rumah teres 2 tingkat jenis end-lot di seksyen U16, Shah Alam. 


Semasa submission pertama, pelan-pelan telah disemak & didapati beberapa perkara perlu ditambah & dibaiki dalam pelan. Gambar dibawah adalah komen dari MBSA terhadap pelan tersebut. Perhatikan komen nombor 4, MBSA arahkan supaya dikekalkan @ dibuat baru pintu keluar ke jalan belakang (nama & alamat klien dipadamkan untuk menjaga privasi klien).


http://www.PelukisPelan.co.nr
Borang komen dari MBSA

http://www.PelukisPelan.co.nr
Pelan menunjukkan tiada pintu keluar ke belakang

Saya kemudian pulang ke pejabat, baiki pelan-pelan tersebut, cetak semula, minta klien sign atas pelan & pada hari berikutnya saya re-submit semula ke MBSA. Dibawah adalah pelan bahagian belakang yang telah dibaiki & disediakan pintu keluar ke belakang ;




Alhamdulillah selepas submission ke-2, pelan telah diterima dan mendapat kelulusan ubahsuai rumah & permit mulakerja seperti dibawah.





http://www.PelukisPelan.co.nr
 
KESIMPULAN & PENGAJARAN
Jika anda ingin mengubahsuai bahagian belakang rumah & mempunyai jalan 5' @ 10' 'service lane' dibelakang rumah, sila kekalkan pintu belakang sediada atau tambah pintu keluar ke belakang kerana ini adalah 'fire exit' yang diwajibkan oleh MBSA untuk keselamatan anda.

Jumpa lagi & selamat mengubahsuai rumah anda.
KLIK SINI UNTUK KHIDMAT REKABENTUK & PENYEDIAAN PELAN UBAHSUAI RUMAH KE MBSA

Sunday, May 4, 2014

Ubahsuai Rumah Shah Alam - MBSA ambil alih khidmat Tong Roro Alam Flora

http://www.PelukisPelan.co.nr

Assalamualaikum & salam sejahtera! Dah lama saya tak menulis dalam blog ini; saya doakan anda para pengunjung blog dalam keadaan sihat belaka insyaAllah, amin! Ringkas cerita, pada 2 Mei 2014 Jumaat petang saya ke Jabatan Bangunan, tingkat 8 MBSA untuk mengemukakan pelan bagi klien saya yang ingin mengubahsuai rumah beliau di seksyen 30.

Alhamdulillah hasil semakan pegawai di kaunter didapati semua dokumen yang saya kemukakan adalah lengkap; tapi takleh submit jugak sebab hari dah petang & MBSA hanya proses pelan waktu pagi sahaja; aaarggh! Jadi kena datang semula hari Isnin pagi...


Cuma ada perkara baru yang telah dipinda oleh MBSA dan berkuatkuasa pada 1 Mei 2014 dan hal ini dimaklumkan melalui notis yang telah ditampal di tingkat 8 serta disahkan oleh staf yang bertugas pada hari tersebut. Dibawah adalah snapshot notis yang saya ambil di MBSA.


http://www.PelukisPelan.co.nr

Bermula pada 1 Mei 2014, khidmat Penyediaan Tong RORO Alam Flora telah diambil alih oleh Jabatan Perkhidmatan Bandar MBSA.

Biasanya dalam prosedur ubahsuai rumah di Shah Alam yang terdahulu, klien perlu menandatangani 4 helai borang Alam Flora & sediakan deposit RM1000 untuk khidmat penyewaan tong roro bagi mengumpul sisa bahan binaan. Borang ini akan dikemukakan ke MBSA oleh akitek/perunding bersama pelan ubahsuai rumah. Borang lama tersebut adalah seperti dibawah;



Jadi selepas mendapat maklumat ini dari Jabatan Bangunan tingkat 8, saya terus ke tingkat 4, Jabatan Perkhidmatan Bandar untuk mendapat maklumat lanjut. Saya difahamkan oleh pegawai kaunter Jabatan Perkhidmatan Bandar bahawa prosedur ini masih baru dan belum di'implementasi'kan sistem tersebut antara Jabatan Bangunan & Jabatan Perkhidmatan Bandar.

Oleh kerana masalah diatas, buat masa ini mana-mana akitek/perunding yang mengemukakan pelan ubahsuai ke MBSA & mendapat kelulusan ubahsuai pada awal Mei ini adalah terkecuali dari membayar deposit tong roro sebanyak RM1000. Yahooo jimat duit beb!

NANTI SAT! JANGAN DOK YAKYAKYEY LAGI!
Jabatan Perkhidmatan Bandar telah mengeluarkan borang sewaan tong roro yang baru dan jumlah deposit yang perlu dibayar adalah tinggi sikit aje, iaitu RM1270 hehe...borang tersebut adalah seperti dibawah;



NASIHAT SAYA
Dalam masa yang terdekat ini, jika anda ingin jimat kos dari bayar sewa tong roro, cepat2 lantik akitek/perunding untuk submit plan ke MBSA dan terus dapatkan kelulusan ubahsuai rumah & jimat duit anda! Jumpa lagi dalam post yang akan datang & selamat mengubahsuai rumah anda!


KLIK SINI UNTUK KHIDMAT REKABENTUK PELAN UBAHSUAI RUMAH & SUBMISSION KE MBSA

Mutiara Pengubat Jiwa